Liège, 28. siječnja 2020.

Gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta s predstavom Antigona u Liègeu

Nastup Hrvatskog narodnog kazališta s predstavom Antigona postigao je veliki interes i uspjeh kod publike a dvorana Kazališta Liègea tijekom dva dana prikazivanja bila je puna.   

Predstava je postavljena na tekst nove obrade klasičnog kazališnog predloška tragedije Sofoklove Antigone koji je napisao slovenski filozof Slavoj Žižek, dok režiju predstave potpisuje mlada njemačka redateljica hrvatskog podrijetla Angela Richter.  Angela Richter rođena je 1970. u Ravensburgu, a studij kazališne režije završila je na Akademiji za glazbu i kazalište u Hamburgu. Predstava je nastala u koprodukciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Kazališta Liègea u Belgiji i Fondacije Emilia Romagna Teatro iz Italije.

U svojoj verziji Antigone, Slavoj Žižek po uzoru na velikog njemačkog književnika Bertolta Brechta nudi tri moguća kraja tragedije, ostavljajući gledateljima slobodu u donošenju odluke o sudbini suvremene Antigone. Autor u svojoj analizi Europe kao današnjeg suvremenog sustava otvara pogled na brojne krize s kojima je suočena te tako daje svoj pogled na svijet u kojemu postoji prijetnja od raspada Europe.

HNK  je gostovanje održalo uz financijsku potporu Ministarstva kulture i dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i veleposlanik Joško Paro bili su domaćinima svečanog prigodnog domjenka koji je održan nakon predstave u Kazalištu Liègea i koji je okupio stotinjak uglednika grada Liègea, članova konzularnog zbora, prijatelja Hrvatske i Hrvata koji žive i rade u belgijskoj regionalnoj valonskoj prijestolnici.