Bruxelles, 16. svibnja 2019.

Otvorena izložba hrvatskog slikara Nenada Vlajčića

U prostorima renomirane briselske galerije i knjižare Chapitre XII otvorena je 16. svibnja 2019. izložba slika hrvatskog slikara Nenada Vlajčića. Izložba se održava pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji i suorganizaciji galerije Chapitre XII te će biti postavljena u galeriji tijekom mjesec dana. Otvorenju izložbe odazvalo se stotinjak prijatelja umjetnosti, uzvanika galerije i Veleposlanstva, Hrvata koji žive i rade u europskim institucijama te članova diplomatskog zbora.

Nenad Vlajčić je hrvatski slikar rođen 1948. u Imotskom. Od 1991. živi i radi u Sutivanu na Braču. Diplomirao je fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, a slikarstvom se bavi od 1975. te dizajnom od 1991.

Vlajčić je u galeriji Chapitre XII izložio ulja na platnu s prikazima mrtve prirode pomiješanih s portretima te noćnih dalmatinskih pejzaža koja su nastala u različitim vremenskim razdobljima. Njegova su ishodišta pozicije tradicionalnog slikarstva, no za osobni izričaj koristi poteze impresionizma. Na svojim mrtvim prirodama pokazao je lepršave i nježne impresije, a njegovi jorgovani i trešnje gotovo mirišu sa svilenkastih platana, i traju još jedno vrijeme nakon što je ono davno prošlo. Svako njegovo izloženo platno prenijelo je osobnost slikara i njegov kreativni žar stvaranja.

U sklopu pokroviteljstva nad izložbom, Veleposlanstvo RH u Bruxellesu predstavilo je vrhunska bijela vina vinarije Krauthaker.