Bruxelles, 19. lipnja 2019.

Proslavljen Dan državnosti Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji

U Kraljevini Belgiji održano je 19. lipnja 2019. u Gradskoj palači Bruxellesa svečano primanje povodom proslave Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svečanoj proslavi Dana državnosti u Bruxellesu nazočio je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na poziv veleposlanika RH u KB Joška Para, veleposlanika Mate Škrabala, stalnog predstavnika RH pri EU, veleposlanika Marija Nobila, stalnog predstavnika RH pri NATO-u, kontraadmirala Predraga Stipanovića, vojnog predstavnika RH pri NATO-u, na prijem proslave Dana državnosti odazvalo se oko tristotinjak uzvanika belgijskog javnog i političkog života, diplomati i vojni predstavnici akreditirani u zemlji primateljici te predstavnici hrvatske zajednice u Belgiji, kao i brojni Hrvati zaposleni u europskim institucijama.

Proslava Dana državnosti ove godine i uoči preuzimanja predsjedanja Vijećem EU održana je u prostorima jedinstvenog povijesnog spomenika kulture Gradske palače Grada Bruxellesa. Palača predstavlja remek djelo gotičke arhitekture srednjeg vijeka i građena je između 1401. i 1455. godine te je tijekom 18. i 19. stoljeća nadograđena klasičnim stilom. Prijem je upriličen u reprezentativnom, najstarijem dijelu palače, Gotičkoj dvorani s arhitekturom iz 15. stoljeća i tapiserijama iz 19. stoljeća. 

Slijedom intoniranja hrvatske himne, čestitajući Dan državnosti Republike Hrvatske nazočne uzvanike uvodno je pozdravio veleposlanik Joško Paro. Nazočnima se potom prigodnim govorom obratio pVRH Andrej Plenković.

Na prijemu su poslužena hrvatska vina i delicije, te je prikazan nagrađivan promotivni film Hrvatske turističke zajednice  Ambasadori hrvatskog turizma s poznatim hrvatskim umjetnicima i sportašima.