Luksemburg, 05. listopada 2019.

Veleposlanik Paro na proslavi Dana neovisnosti RH u Luksemburgu

Dan neovisnosti Republike Hrvatske 8. listopada 2019. godine proslavljen je u Velikom Vojvodstvu Luksemburg izložbom Žigmund Luksemburški - kralj Hrvatske kojom je prikazana povijesna poveznica između Hrvatske i Luksemburga.

Proslava Dana neovisnosti održana je 5. listopada 2019. godine u organizaciji Hrvatskog društva Luksemburg i uz potporu nerezidentnog Veleposlanstva Republike Hrvatske u Luksemburgu. Na izložbu i proslavu koja je upriličena u dvorcu i gradskoj vijećnici Mamer u luksemburškoj Općini Mamer, odazvalo se oko stotinjak uzvanika. U sklopu svečanog programa obilježena je i 600. obljetnica od postavljanja dubrovačkog Orlanda i 925 godina postojanja Zagrebačke nadbiskupije.

Uzvanike je uvodno pozdravio veleposlanik Republike Hrvatske u Velikom Vojvodstvu Luksemburg Joško Paro te tajnik Hrvatskog društva Luksemburg Danijel Stanković. Uzvanicima se obratio potom načelnik Općine Mamer i luksemburški parlamentarni zastupnik Gilles Roth.

U uvodnom govoru veleposlanik Paro je pozdravljajući održavanje izložbe o povijesnim poveznicama između Hrvatske i Luksemburga podvukao kako aktivnosti poput prikaza veza između dvije zemlje pridonose boljem međusobnom poznavanju i boljoj suradnji dviju država koje u današnjim modernim okolnostima suradnju mogu provoditi i u okvirima Europske unije. 

Izložbu je otvorila dr. sc. Jelena Bulić, lingvistica, koja je predstavila koncept i sadržaj izložbe, a međunarodni zbor Bractwo Śpiewu Tradycyjnego izveo je himne Luksemburga i Hrvatske. Izlaganja o Hrvatskoj tijekom srednjeg vijeka održala je dr. Suzana Miljan, iz Odsjeka za povijesne znanosti HAZU-a. Nazočne je upoznala s najvažnijim događajima iz života kralja i cara Žigmunda Luksemburškog kao i o njegovom vjenčanju s Barbarom Celjskom u Krapini 1405. Posebno je istaknula Žigmundov posjet Dubrovniku 1396. kojom je prigodom inicirao postavljanje spomenika francuskom vitezu Rolandu - simbolu slobode i neovisnosti za koji je kasnije odabrano ime Orlando. Predsjednik Hrvatskog društva Luksemburg Anđelko Markulin, u prezentaciji Hrvatska od davnina do danas, predstavio je povijest Hrvatske u zadnjih 2500 godina s posebnim osvrtom na zajedničku hrvatsko-ugarsku krunu. Manifestaciju su glazbenim izvedbama upotpunili vokalni ansambl srednjovjekovne renesansne i sakralne glazbe Art of Music, Josip Dragnić, gitarist i profesor klasične gitare te Klapa Luksemburg.

Žigmund Luksemburški bio je hrvatsko-ugarski kralj od 1387. do 1437. godine. Sin češkoga kralja i rimsko-njemačkoga cara Karla IV. i Elizabete Pomeranske, kao posljednji potomak svoje dinastije pravo na hrvatsko-ugarsko prijestolje stekao je ženidbom s Marijom kćeri Ludovika I. Anžuvinca 1385.  kojoj je pritekao u pomoć za trajanja tzv. protudvorskoga pokreta u Hrvatskoj i oslobodio ju iz zatočeništva u Novigradu. Morao se kasnije suočiti s pobunom hrvatskog plemstva te istodobno i s nezadovoljnim ugarskim velikašima koji su ga 1401. godine zatočili u Visegrádu, no iste godine bio je oslobođen te se zaručio s Barbarom Celjskom.