Bruxelles, 09. travnja 2019.

Veleposlanstvo RH na otvorenju izložbe Osijek na udaru brutalne agresije

U Europskom parlamentu svečano je otvorena 9. travnja 2019. godine izložba Osijek na udaru brutalne agresije. Izložbu je predstavio i otvorio hrvatski član Europskog parlamenta Ivica Tolić.
Otvorenju su nazočili autor izložbe, predsjednik Udruge veterana 130. brigade Hrvatske vojske, Zlatko Dernaj, i autor kratkog dokumentarnog  filma koji je dio ove multimedijalne izložbe, Branko Pek. U okviru programa otvorenja izložbe nastupio je hrvatski pjevač i Osječanin Krunoslav Slabinac.
Veleposlanstvo RH u Bruxellesu putem svoje diplomatske predstavnice nazočilo je otvorenju izložbe.
Izložbom se želi skrenuti pozornost široj europskoj zajednici na brutalno razaranje europskog multikulturalnog grada i ukazati na potrebu većeg angažmana hrvatskih i europskih institucija, ujedno s ciljem osiguravanja sredstava za obnovu, trajnu zaštitu i očuvanje arhitektonskih i povijesnih vrijednosti grada. Kao sredstvo educiranja i promicanja istine o Domovinskom ratu izložba je po prvi puta održana u lipnju 2018. godine povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i Dana osječkih branitelja u atriju Arheološkog muzeja u Osijeku.
Brutalnom agresijom na Osijek oštećeno je 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata i više od 18500 stambenih objekata. Ukupna šteta procijenjena je u iznosu od 2,175 milijardi eura. Izložba je s dvadeset pet izložaka podijeljena u nekoliko segmenata po objektima oštećenja: industrija, bolnica i zdravstvene ustanove, sakralni objekti, povijesne i javne zgrade te civilni objekti.