Brisel, 21. srpnja 2019.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske na proslavi Nacionalnog praznika Kraljevine Belgije

Nacionalni praznik Kraljevine Belgije obilježen je nizom svečanih događanja 21. srpnja 2019. Kraljevina Belgija kao i svake godine od 1831. svoj Nacionalni praznik slavi u znak sjećanja na dan stjecanja neovisnosti i polaganja zakletve na vjernost Ustavu kojom je kralj Leopold I Sakskoburški postao prvi belgijski kralj a Belgija ustavna monarhija.

U sklopu bogatog programa proslave Nacionalnog praznika 2019. godine održana je svečana misa Te Deum u briselskoj gotičkoj Katedrali  svetog Mihovila i svete Gudule u nazočnosti kralja Filipa i kraljice Matilde. Slijedom mise za domovinu održano je svečano primanje u Palači Egmont Ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine i razvojne suradnje kojega su domaćini bili predsjednik Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Kraljevine Belgije Patrick Dewael i potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, vanjske trgovine i razvojne suradnje te obrane Didier Reynders.

Središnji dio proslave Nacionalnog praznika Kraljevine Belgije činio je dvosatni vojni i civilni mimohod održan ispred kraljevske palače. Ove godine mimohodom je obilježena 75. obljetnica oslobođenja Brisela i tom su prigodom prikazani muzejski primjerci vojne opreme koju je koristila oslobodilačka američka i britanska vojska u Drugom svjetskom ratu. U vojnom dijelu mimohoda predstavljena je prošlost i budućnost Oružanih snaga Kraljevine Belgije, njezina kopnena, zračna i pomorska komponenta, kao i kraljevske časničke i dočasničke vojne akademije i škole sa svojim kadetima. Predstavljena je impresivna avijacija belgijskih zračnih snaga, borbeni zrakoplovi F-16 i F-35, helikopteri te ostalo logističko zrakoplovstvo.

U svečanim odorama predstavila se kraljevska konjica Oružanih snaga s impozantno velikim brojem konja za koje Belgija ponosno ističe kako svoju autohtonu belgijsku pasminu konja u sastavu konjice koristi za međunarodnu razmjenu. Emotivan trenutak za sudionike, uzvanike, kraljevsku obitelj te cijelu belgijsku javnost bio je dolazak 42 veterana boraca Drugog svjetskog rata pred svečanu ložu mimohoda. Svakom veteranu osobno kralj Filip iskazao je zahvale za zasluge u borbi za slobodu i oslobođenje Belgije u Drugom svjetskom ratu.   

U civilnom dijelu mimohoda predstavili su se policijske i specijalne snage belgijske policije, carina, vatrogasci, službe spašavanja te medicinske službe Crvenog križa Kraljevine Belgije. U mimohodu je sudjelovalo 1200 sudionika a probe su trajale tijekom dva prethodna dana.        

U cjelokupnom programu obilježavanja Nacionalnog praznika Kraljevine Belgije sudjelovala je privremena otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji.      

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana