Bruxelles, 06. siječnja 2020.

Veleposlaniku Paru uručeno počasno predsjedanje CIDIC-om

Belgijski Europski centar za gospodarsku, akademsku i kulturnu diplomaciju (European Centre for Economic, Academic and Cultural Diplomacy - CIDIC) uručio je veleposlaniku Republike Hrvatske u Kraljevini Belgiji Jošku Paru počasno šestomjesečno predsjedanje Upravnim odborom Centra.

Privremeno počasno predsjedanje veleposlaniku Paru uručeno je na svečanosti održanoj 6. siječnja 2020. u sjedištu Centra u briselskom Ophem dvorcu. Rotirajuće počasno šestomjesečno predsjedanje Upravnim odborom CIDIC je dodijelio hrvatskom veleposlaniku kao diplomatskom predstavniku u Belgiji države članice Europske unije koja predsjeda Vijećem Europske unije.

Veleposlanik Paro održao je prigodni govor u kojemu je predstavnike i članove CIDIC centra, nazočne belgijske gospodarstvenike te članove diplomatskog zbora upoznao s programom i prioritetima predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a. Nazočne je upoznao s ključnim kretanjima   hrvatskog gospodarstva te naznačio otvorenost i potencijale hrvatske strane za jačanje bilateralnih gospodarskih i znanstvenih odnosa. Ukazao je na želju Hrvatske za izgradnjom snažnije suradnje i pozvao predstavnike belgijskog gospodarskog sektora na susret u sklopu konferencije koju CIDIC pod nazivom DEAC Days (Diplomatic, Economic, Academic and Cultural Days) priprema održati u razdoblju od 15. do 17. travnja 2020. u Zagrebu.  

CIDIC posjeduje zapaženu reputaciju europskog centra za ekonomsku diplomaciju i povezuje belgijske diplomatske i gospodarske institucije i aktere s glavnim nositeljima europskih diplomatskih, političkih, ekonomskih, akademskih i kulturnih aktivnosti. Centar čini dinamičnu platformu i okuplja diplomate, političare, gospodarske i trgovinske komore i institucije, multinacionalne kompanije, belgijske tvrtke i gospodarske institucije, te djeluje uz potporu Mreže sveučilišta europskih prijestolnica ( Network of Universities from the Capitals Europe - UNICA).

Moto djelovanja CIDIC centra je diplomacija u službi gospodarstva, a glavni cilj je jačanje gospodarskih veza između država članica EU-a. Centar prioritetno djeluje u smjeru postizanja neformalnih susreta s ciljem ostvarivanja direktnih kontakata između najvažnijih nositelja aktivnosti ekonomskih diplomacija država članica EU. CIDIC time osigurava susrete belgijskih gospodarstvenika s političkim, diplomatskim, gospodarskim te akademskim i kulturnim krugovima države članice koja aktualno predsjeda Vijećem EU-a. Tijekom posljednjih dvanaest godina Centar je održao godišnje susrete u dvanaest država članica koje su predsjedale Vijećem EU, a posljednji susreti ili konferencije održane su u Finskoj, Rumunjskoj, Austriji i Bugarskoj.

Copyright (c) 1997.- 2020. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana