Bruxelles, 30. srpnja 2020.

INFORMACIJE O PUTOVANJU U KRALJEVINU BELGIJU

Temeljem proglašenja globalne pandemije korona virusa (COVID-19), Vlada Kraljevine Belgije je od 15. lipnja 2020. ukinula ograničenja prelaska svojih granica prema i iz EU, UK i četiri države Schengenskog sporazuma izvan EU ( Švicarska, Lihtenštajn, Island, Norveška).

PUTOVANJA:

Nevažna putovanja u i iz EU su dozvoljena, sa iznimkom gradova i teritorija za koje su nova ograničenja spomenuta na stranicama Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Belgije. (zone visokog rizika).

Ulazak u Kraljevinu Belgiju iz zemalja članica EU je dozvoljen bez ograničenja ili posebnih mjera kao karantena, bez obzira na svrhu putovanja, osim ako putnik dolazi iz „CRVENE ZONE“.

Ograničenja putovanja za zemlje izvan EU ostaju i dalje na snazi do nove obavijesti. Ova privremena ograničenja se ne odnose na osobe sa važnim funkcijama ili potrebama. Moguća su traženja dokaza za opravdanje važnih putovanja.

Putovanje u navedene zemlje iz Kraljevine Belgije i dalje podliježe uvjetima koje je postavila svaka od njih.

Vlada Kraljevine Belgije odlučila je u srijedu 08. srpnja 2020. godine uvesti oznake u boji koje ukazuju na zone niskog (zelena oznaka), umjerenog (narančasta oznaka) i visokog (crvena oznaka) rizika na području EU/Schengen/UK područja. Oznake u boji bi trebale omogućiti belgijskoj vladi da spriječi uvoz virusa preko putnika sa rizičnih područja.

CRVENA ZONA – gradovi, mjesta, općine, regije, distrikti koje je ta zemlja ponovno stavila pod zatvaranje, i koji se smatraju „vrlo visokim rizikom“ na temelju objektivnih epidemioloških kriterija koje je odredio CELEVAL (Cellule d’évaluation, belgijski krizni stožer koji procjenjuje razvoj epidemije). Prag koji je CELEVAL koristio da bi se područje smatralo „vrlo visokim rizikom“ je, kada je rizik prijenosa virusa trenutno 10x veći nego u Kraljevini Belgiji ( 100 slučajeva na 100 000 stanovnika u zadnjih 14 dana). Kraljevina Belgija izdaje zabranu putovanja crvenim zonama, a osobe koje dolaze iz tih područja, morat će se testirati i poštovati 14-dnvenu karantenu po dolasku.

NARANČASTA ZONA -  područje narančaste zone definirano je kao područje u kojem je učestalost pojavljivanja virusa trenutačno 2x veća od belgijske (20-100 slučajeva na 100 000 stanovnika u proteklih 14 dana).

Narančaste zone smatraju se područja sa umjereno povećanim rizikom. Osobe koje dolaze iz tih područja moraju biti oprezne, ako se pojave simptomi, moraju se što prije obratiti liječniku. Karantena i testiranje nije „OBAVEZNO“ ali se jako preporučuje.

Važno je napomenuti da karantenske mjere nisu primjenjive na važna putovanja, kao ni na diplomate i djelatnike međunarodnih organizacija.

ZELENA ZONA – sve ostale zemlje članice prema popisu na stranicama MVP Kraljevine Belgije.

Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije, na svojim stranicama, svakodnevno, u 16,00 sati ažurira popis zemalja sa gore navedenim zonama. Popise je moguće pronaći na slijedećoj poveznici https://diplomatie.belgium.be/fr

Od  01.srpnja 2020. putovanja u treće zemlje i iz trećih zemalja – tj. Zemlje koje ne pripadaju EU, UK i četiri zemlje koji nisu članice EU-a, Schengenska zona – i dalje su suspendirana.

Nakon toga, ograničenja će biti ukinuta u skladu sa razvojem epidemiološke situacije i  odluka na europskoj razini. Ova privremena ograničenja putovanja se ne primjenjuju  na osobe s posebnim funkcijama, uključujući diplomatske misije, konzularna predstavništva i međunarodne organizacije i vojno osoblje u obavljanju svojih zadaća.

ZDRAVSTVENE MJERE:

Ponovno otvaranje granica je popraćeno sa novim mjerama koje su uvele belgijske vlasti.

Od 01. kolovoza 2020, svaki putnik stariji od 16 godina, 48 sati prije ulaska u Kraljevinu Belgiju, mora ispuniti formular Public Health Passenger Locator Form"

https://travel.info-coronavirus.be/public-health-passenger-locator-form, kada dolazi u Kraljevinu Belgiju:

  • Izvan Schengen zone
  • Iz svih zona unutra EU ( zelena, crvena, narančasta

Obrazac je dio sanitarne mjere koju je uvelo Ministarstvo zdravstva Kraljevine Belgije, da olakša pronalaženje putnika koji su bili u kontaktu sa zaraženim  sa virusom COVID-19 tijekom putovanja u Kraljevinu Belgiju.

Obrazac se mora ispuniti prije ukrcavanja u avion i predati vlastima pri dolasku u zemlju.

U slučaju da se putuje drugim sredstvima prijevoza, privatno ili javnim prijevozom, ispunjeni obrazac se u roku 12 sati od dolaska na teritorij Kraljevine Belgije, mora poslati na slijedeću email adresu: PLFBelgium@health.fgov.be

Načelo 14-dnevne karantene, kao sto je označeno na obrascu, je primjenjivo samo na osobe koje dolaze iz „crvene zone“. Karantena se može ukinuti samo u slučaju važnih putovanja, (npr. međunarodni sastanci) i samo ako se navedena aktivnost ne može biti odgođena.

Od 27. srpnja 2020. nošenje zaštitnih maski je obavezno na svim javnim mjestima, tržnicama, sajmovima, brokantima, frekventnim shopping zonama, javnim institucijama, kafićima i restoranima.

Diplomatske misije i međunarodne organizacije same odlučuju o mjerama za njihovo osoblje.

I dalje ostaje na snazi poštivanje sigurnosnih mjera i ograničenja u cilju sprječavanja širenja virusa, pridržavanje higijenskih mjera, držanje socijalne distance, poseban oprez za rizične skupine, nošenje zaštitne maske za sve starije od 12 godina u javnom prijevozu, svim javnim mjestima kao kolodvori, aerodromi, trgovački centri, dućani, kazališta, kina, muzeji kao i mjesta gdje su velike skupine ljudi i gdje nije moguće održavati socijalnu distancu.

Kraljevina Belgija nema ništa protiv putovanja ovih osoba ili članova njihovih obitelji u treće zemlje, ali može nametnuti ograničenja oko njihovog povratka na temelju zaštite javnog zdravlja.

Članovi diplomatskih misija, konzularnih predstavništva i međunarodnih organizacija koji putuju u Kraljevinu Belgiju radi stupanja na dužnost ne podliježu posebnim mjerama, bez obzira na zemlju iz koje dolaze. Isto se odnosi i na članove obitelji.

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana